Развитие без граници
29.07.2019
Сподели: 1
  • Facebook
6939

Разлика при възпитанието на мама и татко

Мама и татко са двете най-важни хора в живота на всеки един от нас. Родителите влагат в нас цялата си душа, сила, здраве, физическо и психическо. Те ни възпитават, развиват, осигуряват ценен житейски опит и необходимите умения, за да влезем в живота подготвени.

Обикновено в семейството, детето се отглежда от двама души: мама и татко. Но нашите родители принадлежат към различни полове, което означава, че подходът към родителството е различен. Майчиното възпитание идва от майчината любов. Една жена, която се подготвя да става майка, има цели 9 месеца, веднага усеща бебето в себе си, чувства сърцебиенето му, леките ритници. Следователно, на психологическо ниво, майката винаги е по-готова за раждането на бебето от съпруга си. А мъжът става баща, грубо казано, за няколко часа. Дават му бебе и казват: "Поздравления, ти си баща." Затова на мъжа е по-трудно да се подготви за такова важно събитие в живота си.

Възпитанието на детето от майката се основава на безгранична любов. Тъй като почти година една жена усеща сина или дъщеря си като част от себе си, тя не се нуждае от специални причини за любов. Тя обича бебето само защото съществува. И бебето го усеща. В първите години от живота си то е неразривно свързано с майка си. Заедно с кърмата, тя абсорбира любовта, грижата, вниманието. Но колкото по-възрастно става детето, толкова повече се формира в него независимост от майката. То се учи да ходи, да говори. Всеки ден е по-интересно за него да изучава света около него, има много въпроси. И тук бащиното образование влиза в игра. Бащата, като глава на семейството, трябва да знае всички отговори, той трябва да може да направи всичко. Няма значение, син или дъщеря, детето ще се сравнява с бащата. Любовта на бащата ще трябва да бъде спечелена. Когато детето стане на 6 години, то се нуждае от авторитета на бащата и неговото ръководство.

Мама обгръща детето си с доброта и грижа, тя го учи на търпение, съпричастност, способност за разрешаване на ситуацията без конфликт. Ако детето има трудности с приятели, с комуникация, с увереност, то майката решава тези проблеми. Отглеждането на детето от баща му има и други цели. Татко формира в сина си или дъщеря си ангажимент, целеустременост, постоянство, смелост. Татко учи детето да се преодолее, да продължи напред, да се справи с трудностите, които са възникнали по пътя. Ако възникнат трудности в обучението, тогава бащата ще помогне да се преодолеят.

Майките са отговорни за интелектуалното развитие на децата: играят с тях бордови и образователни игри, рисуват, четат приказки. Татко предпочита физически да развива детето си. Може да бъде туризъм, рафтинг, баскетбол и хокей, бойни изкуства. Благодарение на това, детето се чувства силно, развива всички мускулни групи, става по-здраво.

Бащата играе огромна роля, ако в семейството има син. От самото раждане на сина си, бащата трябва да внимава за действията си, жестове, изражения на лицето, думи. Защото детето в ранна детска възраст копира поведението на родителите си. Бащата трябва да се покаже в ролята на рицар и да научи правилните маниери. Ако майката носи тежка торба от магазина, бащата трябва да научи сина си да помага на майката. Ако бащата и детето седят в автобуса, и влезе жена на автобусната спирка, бащата трябва да обясни на детето, че следва да отстъпи мястото си. От голямо значение е и начинът, по който бащата се отнася към жена си, майката на детето си. Защото именно чрез наблюдение на отношенията на родителите синът ще оформи отношението си към момичетата в детската градина, към момичетата в училище. Ако едно дете вижда пред него пример за щастливо примерно семейство, тогава за него ще бъде по-лесно в бъдеще да изгради собствено проспериращо семейство.

Същото се отнася и за връзките между майката и дъщерята. Мама трябва да даде на дъщеря си знания за това как да управлява домакинството, как да се грижи за дома, как да се държи с мъжете. Майката трябва да каже на дъщеря си някои женски тайни, които ще й помогнат в бъдеще да стане щастлива съпруга и отлична майка. Всичко, свързано с красотата, външния вид, женските трикове - мама трябва да прехвърли на дъщеря си.

По примера на връзката между баща и майка дъщерята, както и синът, виждат какво означава семейството. Ако татко каже, че момичето му е умно и красиво, то създава в дъщеря си увереност; благодарение на действията на баща си, едно момиче ще се научи да разбира мъжката природа. Ако бащата не обръща внимание на дъщеря си, тя ще започне да капризничи поради желанието да привлече вниманието към себе си.

Понякога татковците казват, че не знаят какво да правят с детето. Но отговорът е много прост: трябва да измислите общо занимание. Докато имате бебе, можете да ходите с него в парка или в гората. Когато бебето порасне, му разкажете за света, природата, космоса, вселената. Малко по-късно със сина си, татко може да прекарва времето си в гаража, да сортира и сглобява кола или различни уреди, и може да научи дъщеря си да кара ски или кола. Основното е, че има общо хоби с детето, тогава със сигурност в семейството ще възникнат отношения на доверие.

Също така е важно, мама и татко да не се карат за методите на отглеждане на дете. Разбира се, понякога може да има недоразумения, но за детето е много важно да се види, че родителите му винаги са единни, че нямат разногласия и конфликти. Всичките си кавги мама и татко трябва да решат насаме, без участието на детето. В противен случай това ще подкопае авторитета на възрастните, а на детето ви ще е трудно да ви се довери отново.